Var lägger du din exposition?

Publicerat av Kategori: Okategoriserade

Exposition är den information som läsaren behöver för att förstå vad som har hänt. Ett känt exempel är Hamlets pappa, vålnaden, som berättar att det är hans bror som har mördat honom, vilket sätter igång Hamlets hämndhistoria.

Nå, det finns flera sätt att presentera exposition för läsaren. Exemplet nedan är en parodi på dåliga sätt att göra det:

Hello, Austin. This is Basil Exposition from British Intelligence.
Källa.

Att ha en rollfigur som kommer in enbart för att berätta vad huvudpersonen behöver veta är med andra ord något man i regel inte vill ha.

Ett bättre sätt att presentera exposition är att omge sådana scener med någon form av känsla. Om personen exempelvis vägrar att prata först, så att huvudpersonen får lirka (desperation), eller om informationen kommer med någon slags kostnad (sorg), då blir det inte lika klyschigt. Här gäller det att vara påhittig, med andra ord.

Men det finns en annan bra lärdom också, när det gäller var man placerar exposition. Som manusförfattaren Zack Stentz skrev på Twitter nyligen:

Passa dig för den fara som jag kallar ”exposition precis när den behövs”. Försök att placera din exposition så långt bort från scenen där den används.

Det vill säga, om dina rollfigurer behöver öppna ett kassaskåp på sidan 50, vänta inte till sidan 49 med att låta en av rollfigurerna säga: ”Vet du, när jag var liten brukade jag och min pappa leka med kassaskåp och dyrkar. Jag kan göra ett försök med det här.”

Och om möjligt, göm expositionen i en annan kontext. Om vi träffar en rollfigur som på sidan 5 kastar yxor på fritiden… vet publiken att den rollfiguren kommer att kasta en yxa mot skurken lite senare.

Det är därför mycket av expositionen hamnar i början av berättelsen. Och där blir det trångt, eftersom så mycket annat också ska presenteras där.

Men det brukar gå att kombinera saker, så att rollfigurer och expositionen introduceras samtidigt. Det är inte alltid man kommer på hur man ska göra själv. Då är det bra att ha någon som kan kika på ens text. Som en storydoktor.

Storydoktor Lennart

Vill du anlita Storydoktor Lennart? Kontakta mig på lennart@elementx.se

0 kommentarer | Skriv en kommentar

Comments are closed.