Om oss

Under årens lopp har en allt starkare fascination utvecklats hos var och en av oss när det gäller  dramaturgin i berättelse. Vad är det som ger de starka framåtrörelserna? Det som brukar betecknas som narrativt driv. Vad är det som engagerar, som gör att man inte kan sluta läsa eller sluta följa en teveserie från Netflix eller HBO?

Ingrid har gett ut fem spänningsromaner på förlag och brinner för dramaturgi och hur en bra historia byggs upp. Hon har under åren som författare slukat åtskilliga böcker i ämnet och dessutom studerat just filmdramaturgi.
Hon har undervisat i romanskrivande och att skriva spänning på Skrivarakademin i Göteborg i sammanlagt fem års tid men har nu lämnat över stafettpinnen till författarkollegan Mats Ahlstedt. Hon har hållit workshops och endagarskurser i regi av biblioteken i både Göteborg och Frölunda och på deckarfestivalen CrimeTime på Gotland 2015.

Johanna har skapat och lett flera skrivarkurser, skrivit två böcker om skrivande, startat författarskola, varit skrivcoach i två års tid i Tidningen Skriva och under femton års tid byggt upp ett rykte som pålitlig och duktig lektör, redaktör, spökskrivare och skrivcoach. Hon anlitas både av icke utgivna och redan utgivna författare, framför allt inom underhållningslitteratur och spänningslitteratur.

Lennart är författare och lektör. Han driver den populära webbplatsen Element X, där han presenterar skrivråd, inte minst om dramatisk struktur. Han är en av lärarna vid Skrivarakademin i Göteborg, och har vid ett flertal tillfällen deltagit på bokmässan med seminarier om att skriva . Hans främsta styrkor är att hitta problem i berättelser och att lösa dem.

Vår samlade erfarenhet består dessutom i dramastudier på Göteborgs Universitet, skrivarlinje på Fridhems folkhögskola, manuslinjen på Såpaskolan i Jonsered, seminarier på Dramatiska Institutet (för amerikanska scriptdoctors Michael Hauge och Christopher Vogler), Institutet för högre TV-utbildning (2-årig KY-utbildning), samt seminarier av John Truby och Linda Aronson, författarutbildningen på Biskops-Arnö och två litterära priser, bl a Ballografpriset 2004.
Vi har alla tre undervisat, på  Folkuniversitetet (Skrivarakademin ), Studiefrämjandet, på skolor och inom egen firma (Multimanus). Vi har skrivit sammanlagt 6  böcker om skrivande och ytterligare  2 till på gång.  Vi har medverkat i böcker om skrivande och bokframställning. Vi blir ibland intervjuade i  ämnet i tidning och radio. Vi har hållit föreläsningar och coachat på skrivkonferenser. Lett skrivarkurser i London och Istanbul.

Efter mängder av  lektörsläsningar under flera års tid har vi sett hur det brister i kunskapen om hur man bygger upp en bra historia, eller story, som vi också gärna kallar det. Vi ser att det finns mycket att förmedla och lära ut, både till nya och erfarna författare. Här kan man läsa mer i Utlåtanden.

Storydoktors startade hösten 2013 av Jenny Bäfving och Johanna Wistrand. Jenny gav sedan  över stafettpinnen till Ingrid Elfberg.  Jenny Bäfving fortsätter ta emot uppdrag som lektör och skrivcoach och vi rekommenderar hennes blogg, som är en av de mest insatta och vägledande inom Sverige idag, vad gäller underhållningslitteratur. 2017 tillkom Lennart Guldbrandsson för att ytterligare förstärka Storydoktors.

De senaste tio åren har teveserierna  från framför allt USA utvecklats enormt, och vi tycker att de  påminner om skönlitterära upplevelser på ett sätt som äldre teveserier inte lyckats göra.  Man får följa karaktärerna* i berättelserna , se hur de utvecklas på samma sätt som i en god roman. 

Med vår samlade erfarenhet och kunskap ser vi det nu som en rolig mission att få hjälpa litteratursverige till att skapa riktiga bladvändare. 

* vi använder oss av ordet karaktär i dramaturgiska sammanhang, taget från engelskans character