Utlåtanden

Ingrid

”Tack! Förlösande. Du är ett geni!”

Anna

Ingrid

”Alltid lika nervöst att vänta på feedback av Ingrid Elfberg, men manusen blir så mycket vassare efter Ingrids coachning. Nu är det bara att kvala upp ärmarna och redigera. Tack för alla hjälp Ingrid.”

Hannes Lyckholm

Ingrid
Jag har läst igenom dina uttalanden en gång, markerat och noterat – men jag känner direkt att jag nog måste återvända ett hundratal gånger till dina tänkvärda kommenterar. Jag blir inspirerad av dem och inser att jag har ett ganska stort jobb framför mig – men vet i alla fall var jag ska gå in och jobba. Jag är imponerad över att du har lyckats tränga in i historien så pass mycket som du har, att du har levt och funderat med karaktärer. Och förstås att du hela tiden har tagit ett steg tillbaka och tittat på storyn utifrån.

Fantastiskt bra jobb, mycket givande för mig! 
Hälsningar
Håkan

Hej Ingrid

”Tack så mycket för ditt snabba och utförliga utlåtande. Du har satt fingret på och formulerat just det som jag har funderat och känt mig osäker på. Jag kommer att ha stor nytta av dina råd och känner mig taggad att gå igenom manuset igen.

Utlåtandet har hjälpt mig att förstå hur jag skall se på berättelsen för att öka spänningen, utveckla karaktärerna och rensa ut sådant som bromsar upp berättelsen. Jag är särskilt glad över din positiva och konstruktiva respons.”

Vänliga Hälsningar

Gertrud

Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Katarina Bivald, romanförfattare vars debutroman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar blev en läsar – och bokhandelssuccé och såldes till 23 länder . Johanna lektörsläste även hennes andra roman Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt . Här har Katarina bloggat om det.

Om Ingrid

Oavsett om du redan är etablerad skribent eller helt färsk inom skrivandet kan jag varmt rekommendera Storydoktors.
Namnet är extremt passande; lektör Ingrid Elfberg har hjälpt mig att lappa ihop logiska luckor, bygga ett starkare storyskelett och botat några av den skönlitterära debutantens barnsjukdomar.
Var beredd på att arbeta hårt – en skrivcoach är INTE en spökskrivare – men också på stora vinster. Du kommer att spara mycket tid (och mycket vånda) genom deras assistens. Framför allt kommer din berättelse att slipas, granskas, renodlas.”

Lisa Bjurwald, prisbelönt journalist och författare. Utgiven med sin första spänningsroman ”Tills bara aska återstår.”

Som stolta Storydoktors har lektörsläst.

Om Johanna

”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”.
Nathalie 2014

Hej Ingrid,

Wow. Verkligen wow! Jag är djupt imponerad över hur mycket tid och energi du lagt ned på att analysera mitt manus. Det gjorde mig glad när jag läst igenom filerna första gången, och nu har jag läst igenom dem flera gånger. Det finns mycket matnyttigt i dem, och det du föreslår innebär ju en del jobb med omskrivning — men ska det bli bra så får det ta lite mer tid.

Det märks också att du skriver själv. Förslagen till ändringar är konkreta och tydliga. En del av dina kommentarer är sånt som jag själv tyckt är svaga bitar, andra är riktiga ögonöppnare. Så det känns helt rätt att ha låtit dig granska manuset.

Hannes J

”Nu har jag äntligen fått tid att läsa igenom ditt utlåtande och ville bara säga TACK. Det var fanimej det bästa kritik jag någonsin fått. Nu är jag taggad igen, lusten är tillbaka. Du har verkligen hjälpt mig.” 

Markus till Johanna, 2011

Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.

Christina Eriksson, tidigare Granbom om Johannas coaching. Hon debuterade på Hoi 2013 och ges numera ut på Albert Bonniers Förlag.

”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet.  Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.
Varma hälsningar, Emelie Kalén” 2014

”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.”
Marie-Louise Marc, 2015. 2017 kom hennes romandebut på Printz Publishing, feelgoodromanen ”Bettys värld”.

Om Lennart

”Haft känslan under flera år att min skrivprocess kört fast, och skrivkrampen biter tag i mig så fort jag ger mig i kast med mina manus. Jag har börjat tvivla på om det verkligen är mening att jag ska skriva över huvud taget.

Så tipsade en vän mig om sin skrivcoach och gav mig rådet att kontakta honom. Jag var väldigt nervös inför vårt samtal och självtvivlet var så starkt att jag kände skam. Men bara efter några minuter in i samtalet så hade min oro bytts mot ett lugn. Jag fick förtroende direkt för Lennart. Och samtalet blev både glatt och inspirerande. Jag kände att han kunde förstå och även spegla mig i min skrivprocess och råden jag fick gav mig inte bara nytänk utan även lust tillbaka och hopp.
 
Så tusen tack Lennart för din tid, ditt engagemang och din förmåga att coacha i skrivprocessen.
 
Med värme
Savita Sofia Norgren”, 2016

”Lennart Guldbrandsson skriver lättläst, underhållande och initierat om ämnet. Skriv som ett proffs! är en gedigen och behändig handbok som med fördel kan användas av såväl allmänt intresserade som av elever på olika utbildningar och skrivarkurser.”

(BTJ:s recension, Henric Ahlgren, Häftepos 15106010), 2014