Om oss

Vi är Ingrid Elfberg och Johanna Wistrand. Vi har båda bott under många år i Göteborg men nu valt att flytta ut till lite lantligare miljöer. Johanna till idylliska Näsåker och Ingrid till den lilla ministaden Ulricehamn.

Under årens lopp har en allt starkare fascination utvecklats hos var och en av oss när det gäller  dramaturgin i berättelse. Vad är det som ger de starka framåtrörelserna? Det som brukar betecknas som narrativt driv. Vad är det som engagerar, som gör att man inte kan sluta läsa eller sluta följa en teveserie från Netflix eller HBO?

Ingrid har gett ut fyra spänningsromaner ( ”Gud som haver”, ”Tills döden skiljer oss åt”, ”Den du borde frukta” och ”Monster”  ) med en femte på gång och brinner för dramaturgi och hur en bra historia byggs upp och har under åren som författare slukat åtskilliga böcker i ämnet och dessutom studerat just filmdramaturgi.
Hon har undervisat i romanskrivande och att skriva spänning på Skrivarakademin i Göteborg i sammanlagt fem års tid men har nu lämnat över stafettpinnen till författarkollegan Mats Ahlstedt. Hon har hållit workshops och endagarskurser i regi av biblioteken i både Göteborg och Frölunda och på deckarfestivalen CrimeTime på Gotland 2015.

Johanna har skapat och lett flera skrivarkurser, startat författarskola, varit skrivcoach i två års tid i Tidningen Skriva och under femton års tid byggt upp ett rykte som  pålitlig och duktig lektör och skrivcoach. Hon anlitas både av icke utgivna och redan utgivna författare, framför allt inom underhållningslitteratur och spänningslitteratur.

Vår samlade erfarenhet består i dramastudier på Göteborgs Universitet, skrivarlinje på Fridhems folkhögskola, manuslinjen på Såpaskolan i Jonsered, seminarier på Dramatiska Institutet (för amerikanska scriptdoctors Michael Hauge och Christopher Vogler), författarutbildningen på Biskops-Arnö och två litterära priser, bl a Ballografpriset 2004.

Efter otaliga lektörsläsningar under flera års tid har vi sett hur det brister i kunskapen om hur man bygger upp en bra historia,  eller story, som vi också gärna kallar det. Vi ser att det finns mycket att förmedla och lära ut, både till nya och erfarna författare. Här kan man läsa mer i Utlåtanden.

Storydoktors startade hösten 2013 av Jenny Bäfving och Johanna Wistrand. Jenny gav sedan  över stafettpinnen till Ingrid Elfberg.  Jenny Bäfving fortsätter ta emot uppdrag som lektör och skrivcoach och vi rekommenderar hennes blogg, som är en av de mest insatta och vägledande inom Sverige idag, vad gäller underhållningslitteratur. 

 De senaste tio åren har teveserier från USA utvecklats enormt, och vi tycker att de  påminner om skönlitterära upplevelser på ett sätt som äldre teveserier inte lyckats göra.  Man får följa karaktärerna* i berättelserna , se hur de utvecklas på samma sätt som i en god roman. 

Med vår samlade erfarenhet och kunskap ser vi det nu som en rolig mission att få hjälpa litteratursverige till att skapa riktiga bladvändare. 

* vi använder oss av ordet karaktär i dramaturgiska sammanhang, taget från engelskans character