Lektörsutlåtande

Du närmar dig sista punkten för ditt manus och det börjar bli dags att skicka det till förlag. Självklart vill du att ditt manus ska vara så bra som det bara går, utan logiska hål, med ett bra driv, skarpa karaktärer och en historia som verkligen håller hela vägen. 

Vi läser ditt manus och tittar på din historia, din dramaturgi, dina karaktärer, ditt driv och vad du vill säga med din historia och hjälper dig att komma en bra bit närmare ditt mål.

Vi tittar inte på ditt språk eller din berättarton utan vi tittar på handlingen, din storyline och hur spänningen i din historia bygger upp och hur dina karaktärer utvecklas eller inte. Kort sagt, vi är experter på dramaturgi.

 När vi går igenom ditt manus är vi uppmärksam på följande

 • Intrigen – håller den? Är den för svag? Spretar den?
 • Vad bör läggas till? Vad kan rensas bort?
 • Har berättelsen för många bihistorier? Eller för många bipersoner? Är det för många namn? Är bihistorien starkare än huvudspåret, kanske du ska utveckla den istället? Vad är huvudplot och underplot? Kanske ska dom byta plats?
 • Hur ser orkestreringen bland karaktärerna ut? Är de motsatser till varandra? Finns där t o m ”dubletter”? Kan två slås ihop till en?
 • Hur många miljöer används? Är de lika varandra eller olika? Kan man använda ytterligare en miljö ? Passar en diametralt motsatt miljö in också?
 • Hur ser intrigen ut: är den tillräckligt intressant, tillräckligt spännande? Är huvudkaraktären drivande nog? Är antagonisten tillräckligt stark? Finns det någon antagonist över huvudtaget?
 • Finns det ett klart mål hos huvudpersonen? Hur ser hindren ut på väg mot målet, är de för få eller för många? Tillräckligt starka?
 • Är det balans i kompositionen?
 • Hur konsekvent beter sig karaktärerna? Finns här ”jumping conflict” eller leder A naturligt till B?
 • Har manuset onödiga (ofta omedvetna) kopior när det gäller karaktärer, miljöer och situationer?
 • Vi kartlägger karaktärsensembeln och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Vi tittar inte

 • gestaltning, språk (utom i dialogen där det gestaltar karaktärerna)
 • stil
 • stavning
 • författarröst,
 • berättarperspektiv
 • grammatik
 • språkbehandling.

 Efter vår feedback vet du hur du kan göra din berättelser starkare och mer engagerande (och därmed  mer intressant för förlagen).

Sagt om Storydoktors

Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.
Marie-Louise Marc, 2015. I maj 2016 blev hennes debutroman antagen av Printz Publishing. Romanen kommer ut  våren 2017.

 

Oavsett om du redan är etablerad skribent eller helt färsk inom skrivandet kan jag varmt rekommendera Storydoktors.
Namnet är extremt passande; lektör Ingrid Elfberg har hjälpt mig att lappa ihop logiska luckor, bygga ett starkare storyskelett och botat några av den skönlitterära debutantens barnsjukdomar.
Var beredd på att arbeta hårt – en skrivcoach är INTE en spökskrivare – men också på stora vinster. Du kommer att spara mycket tid (och mycket vånda) genom deras assistens. Framför allt kommer din berättelse att slipas, granskas, renodlas.”
Lisa Bjurwald, prisbelönt journalist och författare. Utgiven med sin första spänningsroman ”Tills bara aska återstår.”

 

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” som har blivit en läsar – och bokhandelssuccé  och sålts till 21 länder . Våren 2016 hamnade hon på New York Times bestsellerlist.  Johanna har även  lektörsläst hennes andra roman. Här  har Katarina bloggat om det.

Här kan du läsa fler utlåtanden.

 

Pris: 5 900 kr + moms.

Ditt manus ska vara skrivet med dubbelt radavstånd, med typsnittet Times New Roman eller annat lättläst typsnitt, punktstorlek 12.

Har du en kort synopsis på din historia blir vi väldigt glada att få ta del av den. Den ger värdefull information om hur du tänkt och vilket mål du haft för din historia.

Vi tycker om alla skönlitterära manus i alla dess former och räds inte att sätta tänderna i även ofullbordade och lösa manus eller rent av utkast. Men då vill vi så klart få veta i vilket stadium ditt manus befinner sig. Vi tar inte emot faktaböcker eller biografier eller liknande.

Manuset ska inte överskrida 230 sidor. Om det är längre tillkommer en avgift på 11 kr/sida + moms. I enlighet med Författarcentrums mall.

Vi vill helst ha manuset via e-post som worddokument eller pdf.

Inbetalning sker i samband med manuslämning. Eller senast tio dagar efter.

Utlåtandet tar upp till 5 veckor från inlämningsdagen. 

Det utlåtande du kommer att få är på flera sidor, ofta kring ett tiotal, och går utförligt igenom styrkor och svagheter i ditt manus, utkast eller idéupplägg. I lektörstjänsten ingår också ett 45 minuter långt coachande samtal kring utlåtandet och hur det kan tolkas och utvecklas.

Tycker du att det låter dyrt? Det är det inte. Det är många timmars arbete att gå igenom ett helt manus. Bara att läsa det tar oftast två till tre arbetsdagar och sedan vill så klart du ha ett utlåtande som är grundligt och analytiskt och det tar också många timmar. Dom kronor du lägger ner på att någon ser över din historia i just det ögonblick som den behöver det, kommer att vara värt varenda krona. Och skulle du mot förmodan vara väldigt missnöjd så löser vi så klart det. Det har dock inte hänt, än …

För att anlita Ingrid Elfberg: ingrid@ingridelfberg.se

För att anlita Johanna Wistrand: info@multimanus.se