Lektörsutlåtande

Du närmar dig sista punkten för ditt manus och det börjar bli dags att skicka det till förlag. Självklart vill du att ditt manus ska vara så bra som det bara går, utan logiska hål, med ett bra driv, skarpa karaktärer och en historia som verkligen håller hela vägen. 

Vi läser ditt manus och tittar på allt som en sedvanlig lektör tittar på (berättarröst, berättarperspektiv, stil, inramning, val av tempus, dialog, gestaltning, miljöskildringar, språkbehandling et c) och framför allt fokuserar vi på  din historia, din dramaturgi, dina karaktärer, ditt driv och vad du vill säga med din historia och hjälper dig att komma en bra bit närmare ditt mål.
Vi kollar om intrigen är för svag eller om den spretar. Behöver något tas bort eller läggas till? Har berättelsen för många bihistorier? Hur är det med bipersonerna, är det för många namn? Har bihistorien blivit starkare än huvudspåret – du kanske ska utveckla den istället? Vad är huvuplot och var är underplot? Kan de byta plats? Hur se orkestreringen bland karaktärerna ut, är de motsatser till  arandra? Finns dubletter? Kan två karaktärer slås i hop till en? Hur många miljöer finns med i berättelsen? Är de lika varandra eller olika? Kan man använda ytterligare en miljö? Är intrigen tillräckligt stark, tillräckligt spännande? Är huvudkaraktären drivande nog? Finns det en antagonist över huvudtaget? Har huvudkaraktären ett klart mål? Hur ser hindren ut på vägen mot målet, är de för få eller för många?  Är hindren tillräckligt starka? Är det balans i kompositionen? Hur konsekvent beter sig karaktärerna?  Finns här en ”jumping conflict” eller leder A naturligt till B? Har manuset onödiga kopior (oftast omedvetna) när det gäller karaktärer, miljöer och situationer?

Vi kartlägger karaktärsensembeln och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Efter vår feedback vet du hur du gör din berättelser starkare och mer engagerande (och därmed  mer intressant för förlagen).

Pris: 12 000 kr + moms.

Ditt manus ska vara skrivet med dubbelt radavstånd, med typsnittet Times New Roman eller annat lättläst typsnitt, punktstorlek 12.

Har du en kort synopsis på din historia blir vi väldigt glada att få ta del av den. Den ger värdefull information om hur du tänkt och vilket mål du haft för din historia.

Vi tycker om alla skönlitterära manus i alla dess former och räds inte att sätta tänderna i även ofullbordade och lösa manus eller rent av utkast. Men då vill vi så klart få veta i vilket stadium ditt manus befinner sig. Vi tar inte emot faktaböcker eller biografier.

Manuset ska inte överskrida 300 sidor. Om det är längre tillkommer en avgift på 15 kr/sida + moms. I enlighet med Författarcentrums mall.

Vi vill helst ha manuset via e-post som worddokument eller pdf.

Inbetalning sker i samband med manuslämning. Eller senast tio dagar efter.

Vi tar minimum 3 veckor på oss för att läsa, reflektera  och skriva ett riktigt genomarbetat utlåtande. 

Det utlåtande du kommer att få är på flera sidor, ofta kring ett tiotal, och går utförligt igenom styrkor och svagheter i ditt manus, utkast eller idéupplägg. I lektörstjänsten ingår så klart att vi svarar på eventuella frågor du har kring utlåtandet och hur det kan tolkas och utvecklas.

Tycker du att det låter dyrt? Det är det inte. Det är många timmars arbete att gå igenom ett helt manus. Att läsa det tar  två till sju arbetsdagar. Under tiden som vi lektörsläser ett manus läser vi bara det. Du kan alltså vara lugn med att det inte konkurrerar i uppmärksamhet med ett annat manus under tiden. Du har lagt ner din själ på att skriva den här berättelsen och vi behandlar den därför med respekt och ger den all vår uppmärksamhet.
Storydoktors ger, med andra ord, sina patienter den tid de behöver :-).
Att skriva utlåtandet tar också många timmar – som lektörer ser vi manuset i flera skikt, letar formuleringarna och de pedagogiska förklaringarna på vad vi tycker behöver skrivas om. Vi vinnlägger oss om att göra utlåtandet så bra, grundligt och analytiskt som möjligt.  De kronor du lägger på att en lektör ser över din historia i just det ögonblick då det är nödvändigt – det kommer att vara värt varenda krona. Och skulle du mot förmodan vara väldigt missnöjd så löser vi så klart det.

För att anlita Ingrid Elfberg: ingrid@ingridelfberg.se

För att anlita Johanna Wistrand: info@multimanus.se

För att anlita Lennart Guldbrandsson: lennart@elementx.se

Sagt om Storydoktors

Av de lektörer jag anlitat utmärker sig Ingrid Elfberg genom sin otroligt gedigna och detaljerade redogörelse av de behov som föreligger för att manuset ska nå den potential som hon ser är möjlig.

Inte nog med att hon i en Excelfil sammanfattar innehållet scen för scen, kapitel för kapitel och ute i kanten lägger sina kommentarer och frågor, i ett tättskrivet dokument (i mitt fall 12 sidor) tar hon först upp det som är bra i stora drag, sedan det som behöver åtgärdas.

Därefter börjar detaljbedömningen av tempo, tempus, omfattning, kapiteltitlar, berättarvinklar, karaktärerna och deras utveckling, miljön, storystruktur och dramaturgi, de sju grundpelarna gås igenom, problem och utmaningar, m.m. Slutligen följer en sammanfattande bedömning av manuset och dess potential.

En sådan detaljerad genomgång med förklaringar om vad som behöver göras har jag aldrig erfarit tidigare. Jag rekommenderar henne på det varmaste!

Lilian Westlin

Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.
Marie-Louise Marc, 2015. Våren 2017 gavs hennes debutroman ”Bettys värld” ut på Printz Publishing.  Boken har blivit en kritiker- och läsarsuccé och har på ett halvår sålt 10.000 exemplar.

Oavsett om du redan är etablerad skribent eller helt färsk inom skrivandet kan jag varmt rekommendera Storydoktors.
Namnet är extremt passande; lektör Ingrid Elfberg har hjälpt mig att lappa ihop logiska luckor, bygga ett starkare storyskelett och botat några av den skönlitterära debutantens barnsjukdomar.
Var beredd på att arbeta hårt – en skrivcoach är INTE en spökskrivare – men också på stora vinster. Du kommer att spara mycket tid (och mycket vånda) genom deras assistens. Framför allt kommer din berättelse att slipas, granskas, renodlas.”
Lisa Bjurwald, prisbelönt journalist och författare. Utgiven med sin första spänningsroman ”Tills bara aska återstår.”

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” som har blivit en läsar – och bokhandelssuccé  och sålts till 21 länder . Våren 2016 hamnade hon på New York Times bestsellerlist.  Johanna har även  lektörsläst hennes andra roman. Här  har Katarina bloggat om det.

Här kan du läsa fler utlåtanden.